Sykkelcross - den morsomste delen av sesongen
Etter en vellykket sesong på terrengsykkelen, er Fredrik Haraldseth klar for sykkelcross-høsten. Ambisjonene er litt lavere enn på terreng, men det er så utrolig gøy – både å trene å konkurrere i den mer intense øvelsen med konkurranser i oktober og november.
Kortere og raskere løyper i konkurranse og kortere treningsøkter med høyere puls passer Haraldseth bra nå, etter en sommer med mange lange terrengritt. 27-åringen, som vant NorgesCupen MTB maraton sammenlagt og ble beste nordmann i EM på hjemmebane (Furusjøen Rundt) med sin 20. plass, slår fast at sesongen har vært god så langt. – Når vi kommer til CX, merker jeg at jeg har blitt dårligere der de siste par årene, siden jeg har hatt mer fokus på maraton. Men jeg gleder meg veldig, fordi crosstreningen er så lystbetont og konkurransene så annerledes enn de lange rittene - på en morsom måte.





Det enkle - er det beste i sykkelcross!
Kalas leverer både en tynn og en tykkere drakt til CX. – Den tykkeste er veldig god når det blir kald norsk høstluft, men foreløpig holder den tynne godt, sier Haraldseth. Han liker at han kan velge om de løse ermene skal være av eller på foreløpig, men kunne tenke seg at UCI åpnet for lange ben på varmeste drakten. – Det hadde vært en bedre løsning enn løse bukser utenpå for oss som konkurrerer her i nord, sier han, men her er det en regel som må følges. Vi kan kanskje håpe på en endring på det. Når vi kommer til november kan det fort være litt snø og slapps her i landet, og litt lenger sør fortsetter jo den internasjonale sesongen til februar.
Sykkelcross-draktene er uten lommer. Siden rittene er relativt korte og det er mulig å få påfyll i langesonen trengs ikke lommene. De mange hindringene gjør at det blir en del løping med sykkelen på skulderen underveis, da er det best at det ikke er noe på drakten som pedaler og annet kan henge seg fast i. På hendene velger Fredrik lange hansker med Rainmem X3 materiale. Dette er vind- og vannavvisende hansker med godt grep.


Riktig dekk er viktigere enn vekt
Hard Rocx-syklisten bruker en Hard Rocx Colonel CX med RR-6 Disc karbonramme med singel krankdrev foran og vanlig 11/32 bak. På drevet foran velger han 40 eller 42 tenner. – Vi trenger ikke de letteste eller tyngste girene i sykkelcross. Med en fart på rundt 15 km/t i de mange svingene og bare opp mot 25 imellom, er det begrenset hvor mange gir jeg bruker, sier den Oslo-baserte bæringen. Han er ikke så opptatt av vekt på sykkelen i denne grenen. – Om sykkelen veier syv eller åtte kilo ved start betyr ikke like mye som på terrengsykkel når vi samler så mye gjørme, jord og gress som vi gjør i sykkelcross. I mål veier den nesten 15 kilo uansett, sier han og ler. – Det aller viktigste er dekkene, sier Haraldseth. Med sykler uten demping og lite volum i dekkene, ønsker likevel utøverne godt grep. – Det begynner å komme gode løsninger på tubeless, med grovere mønstre som gir grep med mindre trykk. Det er en kjempefordel, slår han fast.
Sykkelcross-sesongen = God stemning og lave skuldre
Sesongen byr på fem cuphelger, NM og Superpokal, og ikke minst mange morsomme treningsøkter. Haraldseth forteller at terreng- og landeveissyklister i skjønn forening koser seg når de sammen kan finne en egnet treningsarena og gi full gass en stund, til variasjon fra sommerens lange økter i pulssone 1. – Vi trenger jo bare en gresslette med stigning i enden, så kan vi stikke ut og sette opp sperrebånd.
Og med kortere treningsøkter blir det tid til andre ting også. – Man ønsker seg jo et liv ved siden av, og på denne måten har jeg også tid til å prioritere utdanning - selv om jeg fortsatt sykler mye, avslutter datastudenten.